


Przedszkole Bim-Bam-Bino
Aleksandrów Kujawski_____________________________________________________________________
Minął rok od podjęcia decyzji o zmianach w żywieniu dzieci w naszym przedszkolu. Był to rok pełen wyzwań i nauki. Nie rzadko byliśmy zaskoczeni reakcją dzieci na nowości. Polubiły one większość zmian a te, które nie znalazły u nich uznania, nie zostały wprowadzone. Uważamy ten rok za sukces zarówno pod względem stworzenia możliwości poznawania nowych smaków przez dzieci, wyeliminowania żywności wysokoprzetworzonej, ograniczenia słodyczy jak i kreatywności naszych pań kucharek.
Do zmian podeszliśmy bardzo poważnie, konsultując nasze jadłospisy z moderatorką Zdrowego Przedszkolaka oraz szkoląc osoby odpowiedzialne za żywienie w przedszkolu. Zachęcamy również rodziców do zaangażowania w zmiany nawyków żywieniowych dzieci poprzez warsztaty w kuchni, rozpowszechnianie informacji na temat naturalnej diety i szkodliwości niektórych produktów, degustacje. Zagadnienie żywienia włączyliśmy także w roczną koncepcję pracy przedszkola na rok 2014/2015. Wiąże się to z edukacją żywieniową dzieci i rodziców oraz z zabawą z warzywami, owocami i kaszami.
W nowym roku szkolnym zmieniliśmy rozkład posiłków – rozdzieliliśmy obiad w czasie, czyli zupę dzieci dostają o godz. 11:00 a drugie danie o 13:15. Jest to zmiana, która zmniejszyła czas przerwy między posiłkami, co jest szczególnie ważne w okresie jesienno-zimowym. Spowodowała ona także większy apetyt na drugie danie, które dzieci po prostu więcej i chętniej zjadają.
Dzieci, które zostają najdłużej w przedszkolu dostają zdrowe przekąski w postaci owoców, warzyw do pochrupania, wafli ryżowych z powidłami własnego wyrobu, jogurtów naturalnych z suszonymi owocami, batoników musli, koktajli.
Po rocznym doświadczeniu w komponowaniu nowych jadłospisów zdecydowaliśmy o następującym rozkładzie rodzajów posiłków w ciągu tygodnia:
Cały czas oczywiście pamiętamy o założeniach naturalnej diety.
Wszystkim naszym małym Przedszkolakom wyjątkowo przypadło do gustu bajkowe menu, które przygotowaliśmy z okazji Dnia Przedszkolaka. Zdecydowaliśmy zatem, że jadłospis nasz zostanie na stałe wzbogacony potrawami związanymi z postaciami z bajek, a także narodowymi potrawami krajów europejskich.
Poza tym kontynuujemy zabawy z tematycznymi tygodniami w jadłospisie, czyli np. tydzień kolorowych ziemniaków, sosów, surówek, past, masełek, zup i wiele podobnych.
Mając na uwadze zdrowie i gusta kulinarne naszych dzieci, zachęcamy Państwa do angażowania się w naszą kampanię! Czekamy na propozycje i sugestie.