• .
  • .
  • .

Nasze Przepisy

_______________________________________________________________________________________________________________________

Nasze przepisy znajdziecie też na Instagramie

_______________________________________________________________________________________________________________________

Orzeszki:

Ciasto:
SKŁADNIKI
700 g mąki pszennej
2 cale jajka
2 żółtka
3/4 szkl cukru pudru
300 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

WYKONANIE
W dużej misce umieścić pokrojone w kostkę masło, wsypać mąkę i nożem posiekać do momentu otrzymania kruszonki. Dodać resztę składników i szybko zagnieść.
Ciasto owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez ok godzinę.
Ze schłodzonego ciasta robić małe kuleczki wielkość trzeba wyczuć – zbyt małe nie dadzą pełnego kształtu orzeszków, jeśli będą zbyt duże ciasto wypłynie ponad kształt foremki. Piec w maszynce do rumianego koloru, około po 1,5 minuty z każdej strony na małym gazie. Wyjąć, wystudzić przełożyć masą.
Masa orzechowa:
200 g włoskich orzechów mielonych
1 szkl mleka
1/2 szkl cukru
op cukru waniliowego
Zagotować mleko z cukrem, wrzucić orzechy i zaparzyć, wyłączyć gaz, wystudzić masę całkowicie.
Utrzeć kostkę masła 200 g dodawać po troszkę masy orzechowej i ucierać, masę nałożyć di rękawa cukierniczego, napełnić łupinki orzeszków i składać razem, maczać w polewie czekoladowej i wiórkach kokosowych, odkładać do zastygnięcia

_______________________________________________________________________________________________________________________

Domowe ptasie mleczko:

Puszka mleczka kokosowego (400 ml)
10 g żelatyny (miałam w plastrach)
50 g czekolady (możesz dać więcej lub mniej)
Opcjonalnie dosładzamy wedle uznania

Mleczko podgrzewamy (nie gotujemy) – dodajemy żelatynę – rozpuszczamy dokładnie, na koniec daj czekoladę (może być też kakao w proszku /+ słodzik)

Odstawiamy na chwilę i jak przestygnie miksujemy blenderem.

Przelewamy do formy i wkładamy do lodówki. Po wyjęciu potnijcie w kwadraty, prostokąty czy tam inne paski i wariacje.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Krem czekoladowo dyniowy:

4 porcje
✔️Dynia upieczona i wystudzona (waga przed pieczeniem – 600 g)
✔️Masło orzechowe 1 czubata łyżka
✔️Syrop klonowy 2-3 łyżki
✔️Mleko kokosowe, sojowe lub migdałowe 80 ml
✔️Kakao 2 łyżki
1️⃣ Do malaksera wrzuć dynię, dodaj masło, syrop, mleko roślinne, zmiksuj.
2️⃣ Połowę kremu przełóż do miski, do reszty wsyp kakao i zmiksuj ponownie.
3️⃣ Oba kremy nałóż do misek, podawaj z owocami.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Domowe michałki:

-1 puszka czerwonej fasoli
– 3 łyżki masła orzechowego (75g)
– 3 kostki gorzkiej czekolady (30g)
– 2 łyżki erytrolu
– ¼ szklanki prażonych orzeszków ziemnych
– 3 łyżki syropu daktylowego (45g)
– szczypta soli
– 1 łyżka kakao (7g)
POLEWA
– 3 duże kostki czekolady
– 1 łyżeczka oleju kokosowego
Przygotowanie:
1. Rozdrobnij w blenderze podprażone na suchej patelni orzeszki ziemne na mniejsze kawałki. Przesyp je do miski.
2. Opłucz fasolę na sitku, osusz ją papierem ręcznikowym.
3. Zmiksuj fasolę z masłem orzechowym, erytrolem, syropem daktylowym, solą i rozpuszczoną w kąpieli wodnej gorzką czekoladą.
4. Dodaj kakao, ponownie zmiksuj.
5. Wsyp orzeszki do masy i wymieszaj.
6. Wyłóż masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
7. Rozpuść czekoladę z olejem kokosowym. Wylej polewę na masę.
8. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 min.
9. Pokrój na batoniki. Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem:

Ciasteczka owsiane ze słonecznikiem
Składniki:
1,5 szklanki płatków owsianych górskich
2 jajka
100 g masła
1 łyżka ziaren słonecznika
3 łyżki cukru trzcinowego
2 łyżki mąki
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
1. Masło przełóż do rondelka, rozpuść i pozostaw do ostygnięcia.
2. W misce umieść płatki owsiane, ziarno słonecznika, mąkę, proszek do pieczenia i cukier. Suche składniki dokładnie wymieszać.
3. Dodaj do nich roztrzepane jajka i przestudzone masło. Ponownie wymieszaj całość na jednolitą masę.
4. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Nabieraj porcje wielkości orzecha włoskiego, uformuj kulkę, delikatnie spłaszczaj w dłoni, nadając ciasteczkom odpowiedni kształt.
5. Ciasteczka układaj na blaszce w małych odstępach. Piecz przez ok 15 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, do momentu, aż ciastka będą złociste.
6. Studź na kratce, przechowuj do 7 dni w metalowej puszce

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa krem z czerwonej soczewicy:

Składniki:
1 szklanka czerwonej soczewicy
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 pietruszka
1 duża marchewka
Kawałek selera
3 ziemniaki
1 puszka pomidorów
2 l bulionu warzywnego
2 łyżki masła klarowanego
1 liść laurowy
3 ziela angielski
½ łyżeczki słodkiej papryki
Sól, pieprz

Wykonanie: cebulę i czosnek pokroić drobno i podsmażyć na maśle. Warzywa obrać, pokroić w kostkę i dodać do cebuli. Chwilę smażyć, a następnie zalać wrzącym bulionem. Dodać liść laurowy, ziele angielskie oraz opłukaną soczewicą.
Gotować warzywa, aż będą miękkie, dodać pomidory z puszki i gotować ok. 5 minut.
Wyjąć liść laurowy i ziele, zupę dokładnie zmiksować, doprawić. Podawać z grzankami i koperkiem.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Hummus:

Składniki:
400 g ugotowanej ciecierzycy, może być z puszki
4 łyżki pasty sezamowej tahini
1 ząbek czosnku
5 łyżek oliwy
Sok z cytryny
8 łyżek zimnej wody
Płaska łyżeczka soli, 1/3 łyżeczka pieprzu
Do podania: natka pietruszki lub kolendra, oliwa
Wszystko zmiksować na gładką masę.

_______________________________________________________________________________________________________________________

„Lizaki” cake pops:

Składniki:
95 g suszonych daktyli
115 orzechów (u nas migdały)
115 g wiórków kokosowych

Wykonanie: daktyle sparzyć i zblendować z pozostałymi składnikami. Lepić kule wielkości orzecha włoskiego, nadziewać na patyczki i moczyć w roztopionej czekoladzie. Wstawić do lodówki na 24 godziny.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z kukurydzy z popcornem:

Składniki:
2 puszki kukurydzy
1 cebula
2 ząbki czosnku
50 ml oleju
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka kuminu
200 ml mleczka kokosowego
500 ml wody
Sól, pieprz
1 cytryna
Dodatki: popcorn
Wykonanie: kukurydzę opłukać, cebulę, czosnek smażyć razem z przyprawami. Dodać ziarna kukurydzy i smażyć jeszcze przez chwilę. Całość zalewamy mleczkiem kokosowym i wodą. Gotujemy ok. 20 minut, a następnie blendujemy na gładką masę.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Przepis na chleb

1 kg maki krupczatki – my dajemy 3, 4 łyżki mąki żytniej i wtedy dopełniam krupczatką do pełnego kilograma.
1,5 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki cukru
1,5 szklanki otrębów mieszanych (pszenne i owsiane)
3 łyżki ziaren ( słonecznik, siemię lniane, czarnuszka, dynia itp.)
50g drożdży
1 litr letniej wody połączyć z 50 g. drożdży, dodać cukier i sól. Do powstałej masy dosypać pozostałe składniki, połączyć wszystko i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia. Przełożyć ciasto do 2 foremek (podłużne ,,keksówki” ) i ponownie odstawić na 20 minut. Następnie piec w piekarniku przez 1 godzinę, w temperaturze 200 stopni.
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto z fasoli
2 puszki czerwonej fasoli
2 banany 3łyżki oleju kokosowego
4 jajka
3 łyżki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2łyżki kakao
Banany z olejem kokosowym i fasolą zblendować
Jajka utrzeć z cukrem, dodać zblendowaną masę, kakao i proszek do pieczenia.
Piec około godziny, w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Monte z kaszy jaglanej
1szkl kaszy jaglanej
100g daktyli suszonych
2małe banany
2lyzki kakao
2szkl mleka
Kasze jaglana dokładnie wypłukać, nawet kilka razy, następnie zalać ją zimną wodą i gotować tak długo, aż się rozgotuje. Wrzucić do kaszy banany i daktyle (wcześniej sparzone) i chwile wszystko pogotować. Wlać mleko i gotować jeszcze około 10 minut. Po tym czasie połowę masy wlewamy do blendera i miksujemy, a do drugiej części dodajemy kakao i również ją blendujemy. Gotowe masy układamy obok siebie na miseczce lub talerzyku.
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kluseczki szpinakowe
Szpinak 1op
6łyżek masła śmietankowego
40dag mąki
3jajka
150 ml mleka
Sól
Szpinak zblendować.
Żółtka oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę.
Masło utrzeć z żółtkami, dodać przesianą mąkę, mleko sól i dokładnie wymieszać, a następnie dodać zblendowany szpinak i jeszcze raz wymieszać. Na koniec dołożyć ubitą z białek pianę i wszystko raz jeszcze dokładnie wymieszać.
Metalowa łyżką kłaść podłużne kluski na osolony wrzątek, zanurzając, za każdym razem, łyżkę w wodzie. Gotować do momentu wypłynięcia klusek na powierzchnie Odcedzić, przelać zimną wodą,
podawać jako dodatek do mięsa, sosów lub pokropione lekko oliwa czy roztopionym masłem.

Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Babka cytrynowa

200 g mąki
200 g cukru
200g masła śmietankowego
4 jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka soku z cytryny
skórka starta z jednej cytryny

Jaja utrzeć z cukrem, wlać do masy roztopione masło i dodać resztę składników. Ciasto wlać do formy, wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 30 minut, w temperaturze 180 stopni.
Upieczone ciasto można polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny .

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z pieczonej marchewki

Marchewkę pokrojoną upiec z masłem
Do bulionu warzywnego dodać ziemniaki, batata, upieczoną marchewkę, po ugotowaniu zmiksować. Dodać gałkę muszkatołową, pieprz, sól.

Paprykarz warzywny:
– 3 marchewki
– ½ pietruszki
– ½ selera
– Cebula
– Passata pomidorowa
– 100 g kaszy jaglanej/ kus-kus/ryżu
– Ziele angielskie, liść laurowy, pieprz, sól

Warzywa zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę usmażyć, dodać warzywa, listek i ziele. Kaszę/ryż ugotować, dodać do warzyw jak już będą miękkie. Dolać trochę passaty pomidorowej. Przyprawić do smaku.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kokosanki
– 200 g wiórków kokosowych
– 150 g cukru
– 60 g masła
– 4 białka
– 1 łyżka mąki ziemniaczanej
– 1 łyżka soku z cytryny
Masło podgrzewaj, dodaj 100 g cukru. Podgrzewaj i poczekaj, aż się rozpuści.
Do masła dodaj wiórki kokosowe, wymieszaj. Ostudź masę.
Białka ubij na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodaj pozostały cukier (50 gramów), sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną.
Połowę piany wymieszaj delikatnie z kokosem, stopniowo dodawaj pozostałą pianę.
Małą łyżeczką nakładaj niewielkie porcje masy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piecz 16–18 minut w temperaturze 180 stopni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto z fasoli

Składniki:
– 2 puszki czerwonej fasoli,
– 4 jajka,
– 2 banany,
– 3 łyżki prawdziwego kakao,
– 3/4 szklanki ksylitolu lub cukru (może być trzcinowy)
– półtora łyżeczki sody lub proszku do pieczenia,
– 3 łyżki oleju (najlepiej kokosowy lub rzepakowy)

Polewa:

– gorzka czekolada (im więcej kakao tym lepiej),
– 1/4 szklanki mleka,
– dwie łyżki kakao,

Przygotowanie:

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie płuczemy dokładnie fasolę i przesypujemy ją do dużej miski. Dodajemy do niej jajka, olej, banany, kakao, sodę i ksylitol i bardzo dokładnie miksujemy nawet do 10 minut (jeśli masa nie będzie dostatecznie roztarta, może się kruszyć po upieczeniu). Gotową już masę przelewamy do dwóch keksówek i umieszczamy w piekarniku na od 40 do 60 minut (po wyciągnięciu z piekarnika ciasto z fasoli może być trochę płynne, gdy się ochłodzi konsystencja się poprawia). Pod koniec pieczenia na patelni przygotowujemy polewę rozpuszczając czekoladę i mieszając ją z kakao i mlekiem. Upieczone ciasto dekorujemy polewą Najlepiej smakuje po przestaniu kilku godzin w lodówce. Gotowe brownie z fasoli jest bardzo mięciutkie, puszyste, nie kruszy się i ma mocno czekoladowy smak !
Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasteczka migdałowe
175 g masło
200 g brązowego cukru
2 jajka
Łyżeczka esencji migdałowej
300 g mąki pszennej
100 g mielonych migdałów bez skórki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka soli
Piekarnik rozgrać do 180 stopni
Utrzeć masło z cukrem, dodać jajka. Masę zmiksować, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Do masy dodać stopniową suchą mieszankę. Masę rozwałkować, wycinać ciasteczka. Piec 15 minut. Smacznego

_______________________________________________________________________________________________________________________

Budyń waniliowy najlepszy
1 laska wanilii
500 ml. mleka
2 żółtka
1 łyżka mąki pszennej
1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i wyciągamy nasionka. Do garnka przelewamy 400 ml mleka, dodajemy wanilię i zagotowujemy. Żółtka ucieramy z cukrem, mąką pszenną i ziemniaczaną oraz 100 ml mleka. Do masy dolewamy odrobinę zagotowanego mleka, mieszamy i całość przelewamy do garnka z pozostałym mlekiem – energicznie mieszamy doprowadzając do zagotowania. Możemy podać z konfiturą, suszonymi lub sezonowymi owocami.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety z wątróbki (tzw. „przypalone”)
1 kg wątróbki drobiowej
2 jajka
1 łyżka czubata mąki ziemniaczanej
1 łyżka czubata mąki pszennej
1 łyżka czubata bułki tartej
1 cebula podsmażona
Natka pietruszki

Wątróbkę oczyszczamy, myjemy i mielimy, dodajemy cebulę, jajka i wszystkie suche składniki. Na koniec dodajemy natkę pietruszki. Smażymy placki na gorącym tłuszczu. Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kotlety z ciecierzycy i kaszy jaglanej
1 puszka ciecierzycy
Kasza jaglana ugotowana – proporcja 1:3 względem ciecierzycy
Cebula
Ząbek czosnku
Bułka tarta
Papryka słodka mielona
1 jajko
Pieprz
Sól
Natka pietruszki

Kaszę jaglaną dokładnie opłukać (można przelać wrzątkiem), ugotować w proporcji 1:2., ostudzić. Ciecierzycę opłukać, zmielić. Ostudzoną kaszę jaglaną można zmielić, ale nie na gładką masę. Dodać jajko, przyprawy i podsmażoną cebulkę drobno pokrojoną. Obtaczać w bułce tartej, formować spłaszczone kotleciki. Jeśli kotleciki się nie kleją, można dodać trochę mąki pszennej lub z ciecierzycy.
Smażyć na oleju. Można podać z sosem grzybowym/pieczarkowy i z różnymi surówkami. Można użyć do hamburgerów. Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z soczewicy
2 litry bulionu warzywnego
Cebula
Ziemniaki
200 g czerwonej soczewicy
Majeranek
Czosnek
Liść laurowy
Ziele angielskie

Z bulionu wyjąć warzywa, dodać podsmażoną cebulę. Soczewicę opłukać (nie trzeba jej moczyć, jest bardzo drobna) i wsypać do bulionu, dodać ziele angielskie, liść laurowy i wyciśnięty czosnek. Proporcje soczewicy można zmieniać w zależności od tego, czy chcemy bardziej gęstą zupę. Po 5 minutach wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, gotować do ich miękkości. Dodać majeranek. Przed podaniem wrzucić pokrojoną w kostkę lub startą ugotowaną marchewką z bulionu.
Czerwona soczewica gotuje się bardzo szybko, należy uważać, żeby jej nie rozgotować, chyba że mamy ochotę na zupę krem, którą też polecamy. Zamiast soczewicy czerwonej można dodać żółtą (jest jeszcze drobniejsza i jeszcze szybciej się gotuje) lub zieloną, która jest jednak twardsza i wymaga długiego gotowania lub moczenia.
Smacznego.

_______________________________________________________________________________________________________________________

keczup
2 kg pomidorów
cebula
ocet jabłkowy
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
cynamon
papryka mielona
szczypta cukru
Z pomidorów usunąć szypułki i pestki, podsmażyć. Usunąć skórkę. Dodać podsmażoną cebulkę, zblendować. Dusić ok. godzinę, dodać ocet i przyprawy, odparować.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pierogi z soczewicą
ciasto, które jest bardzo miękkie (duża porcja pierogów):
1,5 kg mąki
6 jaj
pół szklanki  oleju
2 łyżki jogurtu naturalnego
farsz:
1 szklanki soczewicy czerwonej
2 cebule
kolendra
2 ząbki czosnku
papryka słodka mielona
pieprz
sól
soczewicę czerwoną ugotować w 2 szklankach wody, zmielić z podsmażoną cebulką, dodać przyprawy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pesto z natki pietruszki:
Garść umytej natki pietruszki
szklanka wody
olej
prażone i zmielone pestki słonecznika
2 ząbki czosnku
sól

Natkę pietruszki wrzucić do blendera kielichowego, dodać wodę i miksować. Ilość wody zalezy od ilości pietruszki, jeśli nie chce się zblendować, dodać jeszcze wody. Dorzucić słonecznik (nie może być długo prażony, ponieważ wtedy gorzknieje), czosnek i olej. Regulować płyny tak aby powstał gęsty sos. Doprawić solą. Podawać z makaronem, jako dodatek do kanapek, grzanek, mięsa, sałatek.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa z gruszki i pietruszki
Składniki:
500 g pietruszki
1 słodka gruszka
oliwa z drugiego tłoczenia
1 szklanka mleka roślinnego
1 szklanka bulionu warzywnego
1 łyżeczka świeżego tymianku
szczypta gałki muszkatałowej
sól
świeżo zmielony czarny
pieprz
Do podania:
¼ szklanki prażonych płatków migdałowych
oliwa z pierwszego tłoczenia
Przygotowanie:
Pietruszkę obrać i pokroić na grube plastry. W garnku rozgrzewać oliwę, wrzucić pietruszkę i dusić na bardzo małym ogniu przez 5-8 minut. Dodać obraną, pokrojoną na ćwiartki i wypestkowaną gruszkę i dusić około 10 minut – do czasu, aż gruszka będzie bardzo miękka.
Do miękkich pietruszki i gruszki dodać mleko i tymianek. Całość zmiksować blenderem ręcznym. Doprawić gałką muszkatałową, solą i pieprzem. Podawać posypaną płatkami migdałowymi i skropioną oliwą.

Do zupy najlepiej użyć mleka roślinnego o orzechowym aromacie, na przykład migdałowego, z orzechów laskowych albo gryczanego

_______________________________________________________________________________________________________________________

ŚLIMACZKI DROŻDŻOWE
Składniki:
Ciasto:
1 kg. mąki
1 kostka Kasi lub 250 g masła
1 kostka drożdży
4 jajka
2 szklanki mleka
3 łyżki cukru
szczypta soli
prażone jabłka
Kruszonka:
½ kostki masła
1-11/2 szklanki mąki
1 paczkę cukru wanilinowego
1 szklankę cukru
Wszystko zagniatamy i robimy kruszonkę.
Wykonanie:
Do ciepłego mleka dodać rozkruszone drożdże i cukier, czekamy aż wyrośnie.
Do miski wsypujemy mąkę rozpuszczony tłuszcz, 4 jajka, szczyptę soli. Wszystko dobrze wyrabiamy, potem dodajemy drożdże. Jeszcze raz dobrze wyrabiamy na jednolita masę . Ciast przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia.
Dzielimy ciasto na 3 części. Każdą cześć podsypujemy mąką należy rozwałkować . Na rozwałkowane ciast nakładamy prażone jabłka, zwijamy w rulon i kroimy na 2 cm. roladki. Układamy roladki na wysmarowaną blachę, smarujemy jajkiem i posypujemy kruszonką . wkładamy do piekarnika 180 stopni i pieczemy aż się zrumienią.

_______________________________________________________________________________________________________________________

ZUPA DYNIOWA
Wykonanie:
1 . 2 małe dynie ( myjemy, kroimy, wyjmujemy środek, skrapiamy oliwą z oliwek i pieczemy
w piekarniku 150 stopni ok. 15-20 minut do miękkości)
2. Gotujemy wywar z włoszczyzny ( 3 duże marchewki, 2 pietruszki, ½ selera, 1 por biała część, 2 cebule)
Jeżeli chcemy to ugotowane warzywa możemy zblędować.
3. wywar przecedzamy dodajemy upieczona dynię (bez skóry) i przyprawiamy ( 2 łyzeczki cynamonu, ½ łyżeczki imbiru, 1-2 łyżeczki kurkumy, ½ łyżeczki tymianku, ½ łyżeczki bazylii, 1 łyżeczka soli, szczypta ostrej papryki)
4. Wszystko razem gotujemy i blendujemy.
Można podawać z lanymi kluseczkami i kawałkami pieczonego w ziołach fileta drobiowego

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ryba w cieście
Składniki:
ciasto
500 g mąki pszennej
200 ml mleka
100 g masła
7 g drożdży instant lub 15 g świeżych
1 jajko
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
farsz:
500 g filetów jasnej ryby
1 cebula
natka pietruszki
jajko
1/2 szklanki płatków owsianych
1–2 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
plus:
jajko do smarowania (rybka po upieczeniu będzie ładnie rumiana)
Do miski wrzucić wszystkie składniki na ciasto.
Wszystko mieszać, a następnie zagnieść, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 1,5 h.
W tym czasie przygotować farsz. Rybę pokroić w drobne paseczki, wrzucić do miski, dodać posiekaną pietruszkę i cebulę. Dodać płatki owsiane, bułkę tartą , jajo. Wszystko wymieszać.
Ciasto podzielić na 2 części (w miarę równe). Jedną część rozwałkować na papierze do pieczenia na fragment o około 30–35 cm średnicy. Patyczkiem narysować delikatnie kształt ryby. Ostrym nożem wyciąć kształt rybki zgodnie z rysunkiem. Nałożyć farsz (cały). Od brzegu zostawić jakieś 1,5 cm odstępu. Do drugiego fragmentu ciasta dodać skrawki z tego, z którego wycięto rybkę, rozwałkować (grubiej jest lepiej) i przenieść ciasto na rybę. Nadmiar obcinam po konturach.
Z fragmentów ciasta dorobić płetwy, widelcem zagnieść brzegi. Widelcem ozdobić płetwy i ogonek.
Rybkę przenieść z papierem na blachę. Rozkłóconym jajkiem, przy pomocy pędzelka, smarować całą rybkę. Po upieczeniu będzie ślicznie rumiana. Rybę wstawić do nagrzanego do 220°C piekarnika, na 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 180°C i piec jeszcze 45–50 minut.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto dyniowe

2 szklanki mąki
2 szklanki cukru
2 szklanki startej surowej dyni
1 i 1/4 szklanki oleju
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
starta skórka z cytryny i limonki
laska wanilii

Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej i mąkę, potem dynię. Może postać chwilkę. Piec w 180 stopniach, najpierw od dołu (20 min), potem góra-dół. Piec ok 40-60 min. Porcja na jedną blaszkę keksową

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa rybna z pulpecikami
bulion warzywny 1,5 l
dorsz 1 kg
ziemiaki 400g
marchewka 200g
por
natka pietruszki 1/2 pęczka
koper 1/2 pęczka
jajko
byłka tarta
mąka

Rybę umyć, posolić. Por pokroić w piórka i poddusić na oliwie. Ziemniaki oraz marchew obrać i pokroić w kostkę. Całość wrzucić do bulionu.
Pulpeciki:
rybę zmielić, dodać jajko, pietruszkę i bułkę tartę, sól. Uformować pulpeciki, obtoczyć w mące i wrzucić do zupy. Gotować 15 min. Następnie wyjąć pulpety, zupę zmiksować lub podawać z kawałkami warzyw.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Koktajl warzywno-owocowy
2 szklanki truskawek
1 sztuka kiwi
1 banan
200g szpinaku – świeży
Wyciśnięty sok z 2 pomarańczy
1 jogurt naturalny 400 ml.
1 szklanka maślanki
2 szklanki mleka

Owoce i szpinak umyć i zmiksować, dodać jogurt, maślankę, mleko i jeszcze raz zmiksować. Wg uznania można dodać miód lub cukier trzcinowy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasteczka owsiane
Składniki:
2 jajka
1 kostka margaryny
0,5 szklanki cukru
1 szklanka mąki kukurydzianej lub krupczatki
0,5 szklanki otrąb owsianych
0,5 szklanki otrąb pszennych
0,5 szklanki słonecznika
0,5 szklanki pestek dyni
1 duża surowa starta na wiórki marchew

Wszystkie składniki zagnieść, gdyby ciasto było bardzo rzadkie to dosypać otrąb, formować placuszki, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180C z nawiewem, (podczas formowania ciasto może się lepić do ręki, wtedy moczyć rękę w wodzie lub w mące).

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kuleczki twarogowe
Twaróg zmielić i schować do schłodzenia. Następnie uformować kuleczki i obtoczyć w pokruszonych płatkach migdałowych lub wiórkach kokosowych.
Można do środka włożyć rodzynkę, żurawinę lub migdała. Według uznania także twaróg można posłodzić, lub dodać cukier waniliowy. My nie dodajemy bo unikamy cukru. Dzieci miały tez takie kuleczki na śniadanie, które mogły polać sobie jeszcze śmietaną.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Nutella z cieciorki
1 puszka cieciorki
1 gorzka czekolada
200 ml miodu prawdziwego

Wykonanie:
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Cieciorkę mielimy na maszynce 2x. Do rozpuszczonej czekolady dodajemy zmielona cieciorkę. Blenerujemy dodając miód.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasztet mięsno-warzywny
1 kg łopatki wieprzowej
8 dużych cebul
7 średnich marchewek
2 pietruszki (korzeń)
½ korzenia selera
3 czerstwe bułki
3 jajka
½ główki czosnku
Majeranek+ ziele angielskie+ liść laurowy+ pieprz+ sól+ kurkuma+ gałka muszkatołowa

Wykonanie
Łopatkę+ 4 cebule+ czosnek podsmażyć na rumiany kolor, podlać 1 l wody posolić, dodać pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, kurkumę, startą gałkę muszkatołową i dusić do miękkości. Pod koniec dodać warzywa(poszatkowane i przesmażone na 4 łyżkach oleju) i dusić z mięsem( krótko). Dodać czerstwą bułkę i majeranek do smaku. Ostudzić. Po ostudzeniu mielimy 2 razy. Dodać 2 jajka, doprawić do smaku. Włożyć do korytka na papier do pieczenia. Piec 1,5 h w temperaturze 170 stopni.

Jeżeli masa będzie zbyt rzadka przed pieczeniem dodać bułkę tartą i dobrze wymieszać.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasta z marchwi i rodzynek
2 cebule
6 średnich marchwi
2 łyżki rodzynek
1 szklanka wody
3 łyżeczki oliwy z oliwek
Sól, pieprz, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta imbiru

Wykonanie
Cebulę pokroić w kostkę i przesmażyć na oleju. Dodać startą marchew i przesmażyć. Podlewamy to wszystko wodą, dusimy przez 15 minut na wolnym ogniu. Dodajemy rodzynki.
Po przestygnięciu mielimy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, kurkumą i imbirem.

_______________________________________________________________________________________________________________________

NUTELLA Z KASZĄ JAGLANĄ
200g kaszy jaglanej ugotowanej na mleku na gęsto
2 sztuki awokado
2 tabliczki gorzkiej czekolady
2 banany
200g orzechów laskowych mielonych
250g miodu

WYKONANIE
Ostudzoną kasze zmielić, dodać do tego zblenderowane banany i awokado. Do masy dodajemy orzechy i rozpuszczona czekoladę i miód. Składniki dokładnie mieszamy.

_______________________________________________________________________________________________________________________

BUDYŃ Z KASZY JAGLANEJ I PŁATKÓW OWSIANYCH
1 paczka kaszy jaglanej wypłukanej we wrzątku
200g naturalnych płatków owsianych
1 litr mleka
5 łyżek miodu naturalnego

WYKONANIE
Mleko zagotować, dodać kaszę jaglaną, gotować tak żeby była miękka. Dodać naturalne płatki owsiane, przykryć garnek i zdjąć z ognia (zaparzamy płatki). Gorącą kaszę z płatkami zmiksować. Po 10 minutach dodać miód.

_______________________________________________________________________________________________________________________

HERBATKA ZIMOWA PRZEPIS NA 2 LITRY
4 łyżki herbaty ,,Earl Grey’’ liściastej zaparzyć w ½ litra wody.
Wrzucać do garnka z 2 litrami wrzącej wody i parzyć 15 minut.
NIE GOTOWAĆ!!!!!!
3 ziarenka kardamonu
1 szt. anyżu
1 cytryna pokrojona w plastry
3 pomarańcze pokrojone w plastry
Kilka goździków
4 szt. cynamonu w laskach
7 plastrów imbiru ( imbir bardzo krótko bo posiada w sobie goryczkę)
1 szklankę miodu wlewamy na końcu.

_______________________________________________________________________________________________________________________

CIASTECZKA OWSIANE

1 kostka masła
25 dkg płatków owsianych błyskawicznych
10 dkg słonecznika łuskanego
10 dkg pestek dyni
3 jajka
20 dkg cukru
1 paczka cukru wanilinowego
4 łyżki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Szczypta soli

WYKONANIE
Masło roztopić, dodać płatki owsiane, słonecznik, pestki dyni i przez 4 minuty gotować cały czas mieszając, zostawić do wystudzenia.
Jajka utrzeć, dodać :sól, cukier, cukier wanilinowy, do utartej puszystej masy dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Wszystko łączymy z masą owsianą. Formujemy ciasteczka i układamy na wyłożoną papierem blaszkę.
Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 stopni 10 minut.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kulki z kaszy jaglanej z w wiórkach kokosowych ( a’la Rafaello )
– 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej
– 15 dag wiórków kokosowych
– 2 łyżki oleju roślinnego, np. rzepakowego
– 2 łyżki miodu
– 1 łyżka soku z cytryny
– odrobina startej laski wanilii
Gdy ugotowana kasza ostygnie dodać olej, dokładnie wymieszać łyżką. 10 dag wiórków wysypać na rozgrzaną, pustą patelnię. Podgrzewać ok. minuty mieszając, dodać miód. Mieszać, aż miód się rozpuści. Dodać gorące wiórki do kaszy wraz z sokiem z sokiem z cytryny i wanilią. Dokładnie wymieszać. Nasypać do miseczki pozostałe 5 dg wiórków. Formować kuleczki, obtaczać je w wiórkach. Dla starszych dzieci – można umieścić w kulce migdał. Ułożyć na talerzu. Podawać ciepłe lub schłodzone.

_______________________________________________________________________________________________________________________

kruche ciasto pełnoziarniste z rabarbarem

składniki:

– 1,5 szkl mąki pszennej pełnoziarnistej
– 1 szkl mielonych migdałów
– 200 g masła
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 5 jaj
– 3/4 szkl cukru
– 3 łyżki cukru trzcinowego
– 1 cukier wanilinowy
– 5 łyżek mąki ziemniaczanej
– 1/2 szkl oleju
– 2 łyżki płatków migdałowych

Wymieszać:

Mąkę, mielone migdały, masło pokrojone w kosteczki, proszek do pieczenia, 3 łyżki cukru trzcinowego, 5 żółtek. Zrobić ciasto i włożyć do zamrażalnika na 30 min.

Na wysmarowaną blachę zetrzeć 3/4 ciasta, piec 30 min. w 190 stopniach. Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec dodać 3/4 szkl. cukru zwykłego, mąkę ziemniaczaną. Pianę wylać na spód ciasta, na to położyć rabarbar, zetrzeć resztę cista i posypać płatkami migdałów. Piec 30 min w 190 stopniach.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Smalczyk z fasoli :

Składniki:

–  1 szklanka fasoli Jaś
–  1 cebula
–  1 jabłko
–  majeranek
–  sól
–  pieprz
–  olej

Fasolę namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować do miękkości. Pokrojoną cebulę podsmażyć na sporej ilości oleju (około 10 łyżek), dodać starte jabłko i dusić razem przez kilka minut. Fasolę, cebulę z jabłkiem i przyprawy wrzucić razem do wyższego naczynia i zmiksować całość blenderem na gładką pastę. Smalczyk gotowy. Podawać na chlebie, a z ogórkiem kiszonym lub małosolnym smakuje jeszcze lepiej.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciasto marchewkowe:

2 szkl. mąki
2 szkl. cukru
2 szkl. startej marchwi
1 i 1/4 szkl. oleju
4 jajka
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżeczki prszku do pieczenia
szczypta soli
rodzynki, orzechy

Utrzeć jajka z cukrem, dodać olej i mąkę, potem marchew i bakalie. Może postać chwilkę. Piec w 180 stopniach, najpierw od dołu (20 min), potem góra-dół. Piec ok 40-60 min. Porcja na jedną blaszkę keksową

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kruche ciasteczka orzechowe:

60 dag mąki krupczatki
1 i 3/5 kostki masła śmietankowego (40 dag)
20 dag cukru pudru
3 żółtka
szczypta soli
1 szkl. rozdrobnionych (nie zmielonych) orzechów

Mąkę siekamy z rozdrobnionym, wychłodzonym masłem, dodajemy cukier puder, sól, żółtka, skłądniki łączymy, wyjmujemy z malaksera i czubkami palców wyrabiamy ciasto. Gdy będzie się kruszyć, dodajemy 1-2 łyżki gęstej, kwaśnej smietany. Całość owijamy w folię i wkładamy na godzinę do lodówki.
Wychłodzone ciasto dzielimy na części, rozwałkowujemy nie grubiej niż na 0,5 cm, posypujemy orzechami, które lekko wciskamy wałkiem i kroimy zgrabne ciastka. Układamy na blaszce, wstawiamy do nagrzanego piekarnika, nastawionego na temp. 200 stopni i pieczemy przez 15-18 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Śledzie po kaszubsku:

Składniki:
600 g filetów śledziowych
6 cebul
50g rodzynek
10 śliwek suszonych
3 ogórki kiszone
2 łyzki majeranku
150g pieczarek marynowanych
100g przecieru
50ml oleju
sól
cukier
papryka słodka w proszku
pieprz

Przygotowanie:
cebulkę kroimy w krążki, dodajemy sparzone rodzynki i pokrojone w paseczki śliwki. Całość smażymy na oliwie lub oleju aż cebula będzie szklista, a śliwki miękkie. Dodajemy pokrojone w paski pieczarki i pokrojone w kostkę ogórki. Smażymy ok 2-3 minuty. Dodajemy majeranek i przyprawy. Jeżeli powstały sos będzie za bardzo kwaskowy, dosypujemy więcej cukru. Pokrojone w kawałki śledzie układamy na naczyniu, przekładamy wystudzonym sosem i schładzamy. Smacznego!

_______________________________________________________________________________________________________________________

Szarlotka na cieście razowym

Składniki:
3 szkl. mąki razowej
1 szkl. mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 szkl. cukru pudru
1,5 kostki tłuszczu
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
przyprawa korzenna

Nadzienie:
8-10 kwaśnych jabłek obranych i pokrojonych
1/4 szkl. wody
1 szkl. cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki maki ziemniaczanej
3 łyżki soku z cytryny
orzechy
rodzynki

Pierze:
6 białek
1/2 szkl. cukru
1 budyń

Ciasto:
Mąkę, cukier, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać, masło pokroić na drobne kawałki wymieszać z mąką, dodać żółtka i kwaśną smietanę. Wyrobić ciasto. Ciasto podzielić na dwie części, 1/3 ciasta zamrozić. Spód ciasta podpiec.
Nadzienie:
Jabłka rozdrobnione gotować w rondelku, dodać cynamon i cukier. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z sokiem, dodać do jabłek i dusić 2 min.

Spód ciasta podpiec ok 8 min, wyłożyć jabłka, pianę z białek, na wierzch zetrzeć zamrożone ciasto na tarce. Piec ok 1 godz. w 160 stopni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Ciastka owsiane

Składniki:
200 g miasła
3/4 szkl. cukru
1 jajko, wanilia, 1 szkl. mąki pszennej
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli
2,5 szkl. płatków owsianych
100 g żurawiny suszonej

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć, dodać cukier, jajko, wsypać pozostałe składniki. Z ciasta zrobic kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczyć ręką. Piec na wysmarowanej blaszce w tem. 180 stopni przez 15-17 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasztet warzywno-mięsny:

Składniki na jedną porcję:
7g wątróbki drobiowej
7g łopatki wieprzowej
7g udka z kurczaka
10 g warzyw (seler, marchew, cebula)
2 jajka
10 g oleju roślinnego do smażenia
przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, imbir lub tymianek zioła prowansalskie, czosnek

Przygotowanie:
Mięso z warzywami obsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Wlać tyle wody, aby przykryło składniki i gotować do miękkości. Zmielić masę w maszynce i doprawić. Żółtka jaj dodać a pianę ubić na sztywno z odrobiną soli. Wyrobić i piec w piekarniku 140 stopni przez 30 min.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Placki z kaszy jaglanej

Składniki:
ugotowana kasza jaglana
jajko
mąka kukurydziana
olej słonecznikowy nierafinowany
szczypta kurkumy
woda

Wykonanie:
Ugotowaną kaszę zmiksuj z jajem, kurkumą, olejem i mąką na gładką masę, dolewając odrobinkę wody, tak by uzyskać konsystencję gęstej śmietany, jednakowoż spływającej z łyżki i łatwo rozprowadzającej się na patelni (masa powinna być gęściejsza niż na ciasto naleśnikowe). Na niezbyt mocno rozgrzanej patelni rozprowadź dosłownie odrobinę oleju, TYLKO przed pierwszą partią placków. Nakładaj po łyżce masy i kolistymi ruchami rozprowadzaj by osiągnąć cienkie, owalne placki. Kiedy wierzch placków się „zetnie”, kiedy są już odpowiednio „posuszone”, odwróć je na drugą stronę na krótką chwilę i smaż kolejne. Jeśli placuszki „rozpadają się”, dodaj do następnej partii jeszcze odrobinę mąki i ponownie zmiksuj.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Placuszki brokułowe

1 świeży brokuł
1 nieduży por
2 jaja
3 łyżki bułki tartej
3 łyżki mąki
1 mały jogurt naturalny
sól, gałka muszkatułowa

Brokuł zetrzeć na tarce jarzynowej,por pokroić na drobne piórka. Wymieszać z pozostałymi składnikami. Wyłożyć blaszkę pergaminem, ułożyć niewielkie placuszki. Piec w 180 stopniach około 30 minut.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Kopytka dyniowe

– ¾ kg ziemniaków
– ¼ kg dyni
– mąka kukurydziana
– mąka ziemniaczana
– garść świeżego siekanego koperku
– pół łyżeczki kurkumy
– sól morska
– 1-2 jajka

Gotujemy ziemniaki i zostawiamy do ostygnięcia. Dynię, jeśli jest eko koniecznie ze skórką dusimy w niewielkiej ilości wody, a gdy zmięknie mieszając odparowujemy wodę. Także zostawiamy do ostygnięcia. Stosunek ziemniaków do dyni powinien być 3:1. Tak więc można je zrobić z innej ilości warzyw, byle tylko zachować wyżej wymieniony stosunek. Ziemniaki i dynię rozduszamy na drobno. Mieszamy w misce oba warzywa i jajka. Wyrównujemy masę. Dzielimy nożem powierzchnię na 4 i wycinamy jeden trójkąt masy i rozsmarowujemy ją na pozostałych warzywach. W wolne miejsce wsypujemy po równo mąki ziemniaczanej i mąki kukurydzianej. Dodajemy posiekany koper, kurkumę oraz sól morską.

Przepis zainspirowany z: antoshkowesmaczki.blogspot.com

_______________________________________________________________________________________________________________________

Zupa-krem z dyni

1 porcja rosołowa
pęczek włoszczyzny
1 kg dyni
jogurt lub śmietanka
sól, pieprz, imbir do smaku

Porcję rosołową,włoszczyznę, dynię obraną, pokrojoną w kostkę ugotować. Wyjąć mięso,resztę zmiksować,dodać sól,pieprz,imbir.Na końcu dodać jogurt lub śmietankę.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Naleśniki z mąki kukurydzianej

6 łyżek maki kukurydzianej
2 jaja
mleko

Z mąki kukurydzianej, jaj i mleka, sporządzić ciasto naleśnikowe. Usmażone naleśniki smarować powidłami, najlepiej własnej roboty. Śliwki węgierki należy smażyć na wolnym ogniu, do gładkiej masy, bez cukru, przez trzy dni.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Placki z cukinii

1 duża cukinia
1 jajko
4 łyżki mąki
sól, pieprz,gałka muszkatułowa do smaku
Umytą cukinię należy poszatkować na „grubych oczkach”,lekko posolić. Gdy puści wodę odcedzić,dodać jajko, mąkę, pieprz, gałkę muszkatułową.Smażyć małe placuszki na złoty kolor.

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasta z czerwonej fasoli

1 puszka czerwonej fasoli
20 dag pieczarek
1 średnia cebula
oliwa
sól, pieprz, czosnek do smaku

Fasolę z puszki przepłukać,odcedzić. Pieczarki przesmażyć z cebulą. Wszystko razem zmiksować, dodać przyprawy i łyżkę oliwy

_______________________________________________________________________________________________________________________

Pasta z fety i kukurydzy

1 puszka kukurydzy
1 ser feta
3 łżki jogurtu naturalnego
kilka czarnych oliwek
oliwa

Wszystkie składniki zmiksować, dodać oliwę. Nie solić!