• .
  • .
  • .

Informacje żywieniowe

_______________________________________________________________________________________________________________________

 

„Hit Szefowej Kuchni” i jeszcze zdrowsze menu. Kuchenna rewolucja w naszym przedszkolu!

Drodzy Państwo!

Wraz z nowym rokiem szkolnym rozpoczynamy kuchenną rewolucję w Bim-Bam-Bino. Chcemy, aby nasze dzieci jadły jeszcze bardziej zdrowe i pełnowartościowe posiłki, a przy tym smaczne i kolorowe. Każdy miesiąc będzie przynosił  nowe rozwiązania, ulepszające proponowany jadłospis, który to zmieniać się będzie sezonowo. Zadbamy o to, by obfitował w produkty i potrawy charakterystyczne dla danej pory roku.

Rok szkolny rozpoczniemy od jadłospisu jesiennego, w którym pojawią się: jabłka, gruszki, śliwki, arbuzy, kalafiory, kalarepa, pomidory, ogórki, sałata, papryka oraz inne warzywa i owoce, które w świeżej formie można zakupić o tej porze roku.

Postanowiliśmy gruntownie zmienić również ogólne zasady przygotowywania posiłków.

Oto szczegóły:

  1. Wyeliminowaliśmy przyprawy typu: fix, maggi, kucharek, vegeta czy kostki rosołowe  na rzecz ziół i przypraw naturalnych.
  2. Mąkę pszenną będziemy zastępować mąką pełnoziarnistą, razową lub kukurydzianą.
  3. Nasze potrawy będziemy zagęszczać miksowanymi warzywami i jogurtem, a zakwaszać jedynie cytryną lub octami owocowymi.
  4. Znacznie ograniczymy potrawy smażone na rzecz pieczonych i duszonych.
  5. Ograniczymy kruche ciasteczka i cukierki na rzecz batoników wieloziarnistych, wafli, i suszonych owoców.
  6. Częściej będziemy serwować naszym dzieciom „przegryzki” w formie surowych warzyw i owoców.
  7. Wprowadziliśmy do jadłospisu makarony razowe, różnego rodzaju kasze, soje i soczewicę.
  8. Będziemy samodzielnie wypiekać pasztety mięsne i warzywne, suflety i drożdżówki.
  9. W przedszkolnej kuchni gotować będziemy też kompoty i przygotowywać różnego rodzaju pasty śniadaniowe
  10. Kupowane do tej pory paluszki rybne zastąpimy przygotowywanymi w przedszkolu paluszkami ze świeżej ryby.
  11. Mielonkę zastępować będziemy szynkami drobiowymi, zaś zwykłe parówki ustąpią miejsca parówkom przygotowywanym z szynki i bez konserwantów.
  12. W poniedziałki dzieci poznawać będą smaki potraw wegetariańskich. We wtorki, z pomocą nauczycieli, same przygotują śniadanie.  W piątki królować będą ryby, pierogi i inne potrawy bezmięsne.
  13. Proponować będziemy dzieciom, kolorowe zupy, pasty i ziemniaki.
  14. Raz w miesiącu przedszkolaki smakować będą nową, nieznaną im dotąd potrawę, zwaną ,,Hitem Szefowej Kuchni”. Do jej degustacji dzieci zapraszać będą swoich rodziców. Potrawy te zaznaczymy w jadłospisie kolorem czerwonym.
  15. Zapraszamy również Państwa do przesyłania swoich propozycji do przedszkolnego jadłospisu.
  16. Każdy z rodziców, za pośrednictwem strony internetowej, może zapytać Szefową Kuchni o ulubioną potrawę swojego dziecka.

Zmiany w przedszkolnym jadłospisie zasugerowali nam specjaliści – dietetycy, zajmujący się żywieniem dzieci. Prawidłowa dieta naszych małych podopiecznych jest bowiem jednym z istotnych elementów umożliwiających im optymalny wzrost, rozwój i zdrowie. Wprowadzając kulinarne nowości myśleliśmy o tym, by wszystkie potrawy były nie tylko pożywne i pełne witamin, ale i smaczne!