Zdrowe żywienie

____________________________________________________________________________________________________________________

Odpowiednia dieta małego dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, odporność, samopoczucie, zdrowie, a co istotne wykształca w małym człowieku zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.

Posiadając tę wiedzę staramy się nasze przedszkolaki odżywiać zdrowo i racjonalnie, zachowując przy tym wysokie standardy jakościowe, estetyczne i smakowe, a także pozwalając dzieciom na ich własne ,,kulinarne wypowiedzi”.

W naszym przedszkolu:

– używamy tylko naturalnych przypraw

– zupy i sosy zagęszczamy zmiksowanymi warzywami, a zabielamy naturalnym jogurtem (nie używamy mąki i śmietany) lub mlekiem kokosowym,

– używamy mniej cukru ( w razie konieczności potrawy czy napoje dosładzamy miodem naturalnym lub suszonymi owocami),

– nie podajemy dzieciom słodyczy, ani słodkich napojów zakupionych w sklepie, słodkości robimy sami,

– jemy pieczywo ciemne i razowe – sami pieczemy ciasta i pasztety, przygotowujemy różnego rodzaju pasty, przyrządzamy kisiele, budynie i desery,

– serwujemy dzieciom róże rodzaje kasz, szeroki wachlarz warzyw i owoców,

– podajemy dzieciom tylko jogurty naturalne,

– bardzo ograniczamy ilość soli w potrawach,

– wiemy co dzieciom smakuje i jak zaczarować niejedną potrawę.

A także :

– przestrzegamy rygorystycznie indywidualnych, specjalistycznych diet dzieci,

– zapoznajemy dzieci z potrawami z różnych stron świata,

– pozwalamy rodzicom poznać nowe smaki w naszym menu – Hit szefowej kuchni: Raz w miesiącu dzieci częstują rodziców przygotowanymi przez naszych kucharzy nowymi potrawami,

– jemy obiady w wyjątkowej oprawie – Eleganckie obiady: Raz w miesiącu dzieci biesiadują przy elegancko nakrytych stołach. Potrawy podajemy w ten dzień na specjalnej zastawie, a rodzice dbają o wyjątkowy strój swoich pociech,

– pozwalamy dzieciom poszczególnych grup wiekowych, aby same raz w miesiącu ułożyły swój własny jadłospis, na który składają się ich ulubione potrawy- To nam smakuje,

– w  poniedziałek i w czwartek w okresie zimowym jemy o poranku ciepły posiłek- Ciepłe śniadania,

– pozostawiamy dzieciom kwestię wyboru – w każdą środę dzieci, w każdej grupie wiekowej samodzielnie przygotowują sobie kanapki, wybierając do ich stworzenia to na co akurat tego dnia mają ochotę  –  Samodzielne śniadania,

– staramy się zainteresować dzieci różnorodnością potraw, sposobem ich podania, a także ich wyjątkowym nazewnictwem – Tygodnie tematyczne, 

– proces zdrowego żywienia dzieci wprowadziliśmy pod okiem ogólnopolskiej kampanii Zdrowy Przedszkolak”,

–  ukończyliśmy cykl szkoleń wspierających prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci – zdobyliśmy certyfikat  „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”,

–  uczymy dzieci i rodziców przygotowywania zdrowych potraw – Warsztaty kulinarne.

 

Wszystkie wymienione powyżej działania mają zawsze swoje odzwierciedlenie w tygodniowym jadłospisie, który znajdziecie Państwo w menu głównym strony, w zakładce ,,Wyżywienie”

 

____________________________________________________________________________________________________________________