Zdrowe żywienie
____________________________________________________________________________________________________________________
Odpowiednia dieta małego dziecka ma ogromny wpływ na jego rozwój, odporność, samopoczucie, zdrowie, a co istotne wykształca w małym człowieku zdrowe nawyki żywieniowe na całe życie.
Posiadając tę wiedzę staramy się nasze przedszkolaki odżywiać zdrowo i racjonalnie, zachowując przy tym wysokie standardy jakościowe, estetyczne i smakowe, a także pozwalając dzieciom na ich własne ,,kulinarne wypowiedzi”.
W naszym przedszkolu:
– używamy tylko naturalnych przypraw
– zupy i sosy zagęszczamy zmiksowanymi warzywami, a zabielamy naturalnym jogurtem (nie używamy mąki i śmietany) lub mlekiem kokosowym,
– używamy mniej cukru ( w razie konieczności potrawy czy napoje dosładzamy miodem naturalnym lub suszonymi owocami),
– nie podajemy dzieciom słodyczy, ani słodkich napojów zakupionych w sklepie, słodkości robimy sami,
– jemy pieczywo ciemne i razowe – sami pieczemy ciasta i pasztety, przygotowujemy różnego rodzaju pasty, przyrządzamy kisiele, budynie i desery,
– serwujemy dzieciom róże rodzaje kasz, szeroki wachlarz warzyw i owoców,
– podajemy dzieciom tylko jogurty naturalne,
– bardzo ograniczamy ilość soli w potrawach,
– wiemy co dzieciom smakuje i jak zaczarować niejedną potrawę.
A także :
– przestrzegamy rygorystycznie indywidualnych, specjalistycznych diet dzieci,
– zapoznajemy dzieci z potrawami z różnych stron świata,
– pozwalamy rodzicom poznać nowe smaki w naszym menu – Hit szefowej kuchni: Raz w miesiącu dzieci częstują rodziców przygotowanymi przez naszych kucharzy nowymi potrawami,
– jemy obiady w wyjątkowej oprawie – Eleganckie obiady: Raz w miesiącu dzieci biesiadują przy elegancko nakrytych stołach. Potrawy podajemy w ten dzień na specjalnej zastawie, a rodzice dbają o wyjątkowy strój swoich pociech,
– pozwalamy dzieciom poszczególnych grup wiekowych, aby same raz w miesiącu ułożyły swój własny jadłospis, na który składają się ich ulubione potrawy- To nam smakuje,
– w poniedziałek i w czwartek w okresie zimowym jemy o poranku ciepły posiłek- Ciepłe śniadania,
– pozostawiamy dzieciom kwestię wyboru – w każdą środę dzieci, w każdej grupie wiekowej samodzielnie przygotowują sobie kanapki, wybierając do ich stworzenia to na co akurat tego dnia mają ochotę – Samodzielne śniadania,
– staramy się zainteresować dzieci różnorodnością potraw, sposobem ich podania, a także ich wyjątkowym nazewnictwem – Tygodnie tematyczne,
– proces zdrowego żywienia dzieci wprowadziliśmy pod okiem ogólnopolskiej kampanii „Zdrowy Przedszkolak”,
– ukończyliśmy cykl szkoleń wspierających prawidłowe nawyki żywieniowe u małych dzieci – zdobyliśmy certyfikat „Zdrowo jemy, zdrowo rośniemy”,
– uczymy dzieci i rodziców przygotowywania zdrowych potraw – Warsztaty kulinarne.
Wszystkie wymienione powyżej działania mają zawsze swoje odzwierciedlenie w tygodniowym jadłospisie, który znajdziecie Państwo w menu głównym strony, w zakładce ,,Wyżywienie”